Gül Reçeli
Osmanlı Devleti zamanında ilk üretilen lezzetlerden biri olan gül reçeli, birçok faydası bulunan bir reçel çeşididir. Türk kültürünün vazgeçilmez tatlarından birisidir. Yapımı diğer reçellerden uğraştırıcı olsa da sevenlerinin vazgeçemediği, kokusuyla kendisine hayran bırakan bir tatlı mirasıdır. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan reçel çeşitlerinin neredeyse tamamı, Türkler tarafından icat edilmiştir.
Çok az malzemeye ihtiyaç duyulan gül reçeli, Osmanlı zamanında balla tatlandırılırdı. Avrupa nın tattıktan sonra vazgeçemediği bir lezzet ve tüm dünyaya hızla yayılmayı başaran bir buluştur. Şuan, diğer reçellerin tarzında yapılırken, Osmanlı zamanında özel bir yapımı vardı.
Sadece vazgeçilmeyen bir koku ve lezzete sahip olmayan, bilakis insan bedenine ve sağlığına faydası bulunan gül reçeli, aslında ilk olarak bir eczacı tarafından bulunmuştur. Bu da onu ayrıcalıklı kılan özelliklerinden birisidir. En çok mideye faydası bilinmektedir. Midedeki asit seviyesini azaltır. Sivilce oluşumunu engeller. Çünkü doğal bir kan temizleyicisidir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan gül reçeli, sağlığı korur ve hastalığın iyileşmesine yardımcı olur.