Harnup Pekmezi
Diğer adıyla keçiboynuzu pekmezi olan harnup pekmezi, birçok faydasının yanı sıra hoş bir lezzete sahiptir. Harnup pekmezi, kahvaltılarda güzel tatlandırıcı olarak kullanılabiliyorken, vücuda etkisi olması için düzenli bir kullanım gerekir. Birçok özelliğe sahip olan keçiboynuzu pekmezinin faydaları saymakla bitmez. Adını, keçiboynuzu denilen çalı tipli olan bakladan almıştır.
Bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklara karşı direnç oluşturan keçiboynuzu pekmezi, en çok bilinen yönüyle kişiye enerji verir. Halsiz ve kan değerleri düşük olan kişilere özellikle kullanımı tavsiye edilir. Astım ve nefes darlığı olan kişileri, düzenli kullanımda rahatlatır. Diğer pekmezlere nazaran daha kuvvetli bir pekmez olduğu için, keskin bir antibiyotik mesabesindedir. Birbirinin zıttı olan ishal ve kabızlık durumlarında, rahatlatması için kullanılabilir.
İçeriğinde bol miktarda kalsiyum olan harnup pekmezi, çocuklar için oldukça faydalıdır. Ancak çok fazla enerji verdiği için bol ve sınırsız tüketim yerine, dikkatli ve kontrollü tüketim tavsiye edilir. Özellikle sabahları aç karnına tüketmek daha faydalıdır.