Üzüm Pekmezi
Tadı beğenilen ve aynı zamanda sağlığa yararı olan üzüm pekmezi özellikle kahvaltılarda aranılan bir gıda çeşididir. Sevilen meyve olan üzümden yapıldığı için herkesin damak tadına uygundur. Üzüm pekmezi diğer pekmezlerin yanında daha hafif bir pekmezdir. Sade yemeyi sevmeyenler, tahinle karıştırarak daha güzel bir lezzet elde edebilir.
Besleyici bir gıda olmasının yanı sıra, sağlık için birçok faydası olan üzüm pekmezi, bazıları için sadece hastalık anında kullanılsa da aslında, günlük olarak tüketilmesi gereken bir gıdadır. Vücuda yarar sağlayan özelliklerinin başında, kan yapıcı olması gelir. Kanı düşük olan kişilerin her gün mutlaka sulandırarak içmesi gerekir. Aynı zamanda tüketilmeye devam edildiğinde, vücuda dinçlik ve kuvvet verir. İçerisinde kalsiyum ve demir vitamini bulunan üzüm pekmezi, Osmanlı zamanında da bolca tüketilirdi. Hamilelik döneminde kullanılmasında sorun olmayan bilakis fayda sağlayan pekmez, çocuklar tarafından da rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle boğazla ilgili rahatsızlıkta ve öksürük problemlerinde oldukça faydalıdır. Lezzeti sevilen bir gıda olmakla beraber aynı zamanda şifalı bir yiyecektir.