Pekmez tüketmenin çok sayıda faydası bulunmaktadır. Doğal olması ve meyve şekeri dışında şeker içermemesi de her yaş grubu için önerilen gıdaların başında gelmesini sağlamaktadır. Ülkemizde pekmez yapımı yörelerde yetişen ürünlere göre farklılık gösterse de yaygın olarak dut, üzüm, keçiboynuzu gibi pekmez türleri tüketilmektedir. Pekmezlerin ortak faydaları içerisinde kansızlığı gidermesi ilk sıradadır.
Tüm pekmezler, enerji vermelerinin yanı sıra, bağışıklığı da kuvvetlendirici özelliklere sahiptir. Yaşlılar, büyüme çağındaki çocuklar için önerilen besin gruplarının başında gelecektir. Pekmezin meşakkatli bir yapım aşaması bulunur. Büyük kazanlarda sürekli kaynayarak yapılan bu kıymetli gıda maddesi, başka tatlıların yapımında da ana malzemelerdir. Köme, cevizli sucuk gibi doğal tatlıların şekersiz hammaddeleridir. Binlerce yıllık Anadolu Medeniyetinin de eşsiz lezzetleri arasındadır.
Pekmezin Küçük Çocuklar Üzerinde Faydaları
Pekmez, büyüme çağında olan çocuklarda olumlu yönde etkileri bulunan gıda maddelerindendir. Pekmezin içeriğinde şeker olmaması ve tadını yapıldığı meyvenin şekerinden alması, küçük çocuklar üzerinde son derece önemlidir. Büyüme çağındaki çocuklarda kemik gelişimine olumlu yönde tesirleri bulunmaktadır. Enerji vermesi ve bağışıklığı güçlendirmesi ile çocukların gelişim çağında kullanması önerilen gıda maddeleri içerisindedir. Son yıllarda hızla artan obezite gibi sorunlar, yanlış beslenme, fastfood atıştırmalıklar ve çok fazla şeker tüketiminden kaynaklanmaktadır.
Anadolu Kültüründe Pekmezin Önemi
Pekmezin tarihi gelişimi itibariyle Anadolu’ya Orta Asya’dan geldiği bilinmektedir. Türk Kültürü’nde pekmez, çeşitli tatlıların yapımında da kullanılmıştır. Güney Anadolu’da doğal yoldan elde edilen kar üzerine eklenen pekmezler, o yöre insanının bildiği en tabii dondurmalardır. Osmanlı Saray Mutfağında da pekmezler, sütlü yapılan pek çok tatlının üzerine konulan tabii gıda maddeleridir.
Meyvelerin En Sağlıklı Saklama Yöntemi
Pekmez, meyvelerin en sağlıklı saklama yöntemlerindendir. Yazın bahçelerde dalında çürüyen, yere düşen ihtiyaç fazlası meyveler ziyan olacaktır. Kış için bu meyveleri toplayıp saklamanın tek yolu ise pekmez yapımı ile mümkün olacaktır.